Mi az a Paintball golyó és hogyan készül?

Mi az a paintball golyó?

A paintball golyó, vagy egyszerűen “festék” egy gömb alakú zselatin kapszula amely elsősorban polietilén-glikol illetve egyéb nem-toxikus és vízben oldható anyagokat illetve festéket tartalmaz. A golyók élelmiszerekben  található termékekből készülnek így voltaképpen ehető, de korántsem ízletes. A korai paintball golyók üvegből készültek és nem ehető olaj alapú festékkel voltak töltve, mivel ezek elsősorban fák és szarvasmarhák jelölésére készültek. A mai modern golyókat  könnyedén ki lehet mosni a legtöbb ruhából. A héj színe nem szükségszerűen jelzi a festékanyag színét is. Hogyan készül a paintball golyó? Olvass tovább!

A leggyakoribb paintball golyók és markerek 0,68 kaliberűek (17,3 mm), de sok tényező befolyásolja a pontos méreteket. Ezen kívül a golyók ritkán tökéletesen kerek alakúak, és nagyon érzékenyek a hőre és nedvességre. A forró nap vagy párás levegő a golyó megduzzadásához illetve torzulásához vezet, ezért ügyelni kell arra, hogy a golyókat napfénytől védett, száraz helyen tároljuk. A paintball pályán található golyókat emiatt TILOS is a fegyverbe tenni, mivel egyrészt a koszos golyók a markerek belső alkatrészeinek gyors kopásához vezetnek illetve mivel a megduzzadt golyók nem tudnak a csövön távozni így a fegyveren belül illetve a tárban robbannak szét. A markert ilyenkor csak egy alapos takarítás után lehet újra hadrendbe állítani.

A zselatin réteg célja, hogy a burok becsapódáskor megtörjön. Sok fajta paintball golyó létezik, beleértve a sötétben világítóakat amelyeket éjszakai használatra terveztek, az illatos golyókat és azokat amelyek kimondottan téli játékra készültek. Ezen kívül kaphatóak újrafelhasználható golyók is amelyek gumiból készülnek. Ezeket “Reball”-nak hívják és általában beltérben használják ott, ahol a festék feltakarítása komolyabb problémákat okozna.

Általánosságban elmondható, hogy a drágább paintball golyók szigorúbb gyártási eljárásoknak, minőség-ellenőrzésnek és szabványoknak vannak kitéve, így azok mérete és alakja sokkal precízebb, ami nagyon fontos a lövési pontosság szempontjából. Ezek a jobb golyók vékonyabb héjjal készülnek, hogy javítsák a becsapódáskori törés gyakoriságát illetve vastagabb festékanyagot tartalmaznak, amelyek jobban látható és nehezebben törölhetőek le a ruháról. Az ilyen golyók elsődleges célja a komolyabb paintball csapatok versenyszerű edzésénél jelentkezik.

Érdekesség még, hogy az iszlám vallás szerint bármilyen disznóhúst tartalmazó étel fogyasztása tilos ezért a muszlim paintball játékosok csak az iszlám által jóváhagyott golyókkal játszhatnak. Ezek paintball golyók marhahús alapú zselatinból készülnek és “halal paintballs”-nak nevezik.

Hogyan készül a paintball golyó?

A paintball golyó nem tartalmaz semmiféle mérgező anyagot. Az üreges golyó elkészítéséhez egy hatalmas üstben vizet melegítenek majd édesítőszert és különböző élelmiszer alapanyagokat kevernek hozzá. A legfontosabb adalék amely a golyó formáját is adja a zselatin. Ezt az összeállított keveréket végül megadott ideig állandó keverés mellett megolvasztják. Az így kapott zselét ezek után egy úgynevezett ejtőn keresztül a melegített zselé tartóba juttatják, ahol kiszűrik a meg nem olvadt labdacsokat. Ha az elegy kész, akkor a tartályba egy hatalmas keverő alkalmatosságot eresztenek majd élelmiszer festéket öntenek bele.

Az üzem másik részén ugyanígy csinálják a tölteléket, azaz a golyó belsejébe kerülő festékét. Ez a festék két fő alkotórészből áll: a kanalas köhögés elleni gyógyszerben lévő közömbös folyadékból illetve zsírkréta viaszból ami a sűrítéshez kell. A két keverék végül a formázógépbe kerül. Ez a gép először hűtött dobra teríti a zselét, így jön létre az úgynevezett zselé gumi ami lényegében egy egybefüggő, vékony zselé réteg. Ezt addig keményítik amíg meg nem tudják formázni a golyó burkát. Ezek után egy félkör alakú mélyedésekből álló sajtolóba kerülnek a zselés anyag. Így préselik ki a burok feleket. A következő ütemben egyszerre három lépés történik: a két fél burok összeillesztése, a festékanyag befecskendezése majd az összeforrasztás. Az így létrejött golyók azonban elég képlékenyek, így ha nem szárítják akkor eldeformálódnak, emiatt a gyártósor végén szárítógépbe gurulnak majd egy tálcán végül teljesen kiszáradnak. Így készül tehát a paintball golyó.

Az alábbi videó ugyanezt mutatja be:

Forrás:albapaintball.hu

Olvastad már?

paintball_arena_logo_amp_small

Kapcsolat

5600 Békéscsaba, Orosházi utca 32

+36 30 535-2038 paintballarenabcs@gmail.com

Nyitvatartás: előre egyeztetett időpontban.

Szülői nyilatkozat paintballhoz Letöltés

Copyright 2019 Paintballarena © Minden jog fenntartva