9 dolog, amit eddig nem tudtál a paintball versenyekről!

Íme, 9 érdekesség a beszélgetésből, amelyet eddig biztosan nem tudtál a paintballról:

1.A paintball versenysport

Kevesen tudják, hogy a paintball nem csak egy-egy baráti összejövetel, csapatépítés vagy legénybúcsú programja, hanem komoly versenyport. Rendszeres erőnléti, taktikai edzéseken vesznek részt a sportolók és nemzetközi tornákon mérik össze a csapatok tudásukat.

2.Miért próbálja ki valaki a paintballt?

„Általában azok ragadnak a paintball pályán, akik vágynak az izgalomra, extrémitásra, akik kedvelik a csapatjátékot és van bennük némi vagányság, csibészség is. Ahhoz, hogy valaki sikeres paintball játékos legyen, elengedhetetlen a fizikai felkészültség, de emellett fontos, hogy tudjon az ember csapatban gondolkodni és a taktikai, stratégiai érzékre is szükség van” – tudtuk meg Viktortól.

3.Magyar Paintball Liga

A nemzetközi tornák mellett helyi versenyek is vannak, így magyar liga is, bár ezen az induló hat csapatból összesen egy volt magyar – a hazai Paintball Akadémia versenyzői.

4.Eredetileg fák megjelölésére használták a markereket

A paintball a közhiedelemmel ellentétben nem katonai múltra tekint vissza, hanem azoknak a fáknak a megjelölésére használták a markereket – paintball puska – amelyeket később ki kellett vágni. A paintball berkek legendái szerint az első paintball játékban a győztes játékos lövés nélkül szerezte meg a győzelmet zászlószerzés segítségével. A játékban 12 játékos mérte össze a tudását, különböző állomásokon elhelyezett 12 zászlóból mindenkinek a sajátjait kellett összegyűjteni. Aki nyert, ő nem lőtt egyet sem, és a játék közben senki sem látta olyan jól rejtőzködött.

5.Mely országok állnak az élen a paintball tekintetében?

USA, Oroszország egyértelműen, Európában pedig Franciaország, Németország, Anglia, Csehország és Svédország, akiket mindenképpen meg kell említeni, ha paintballról beszélünk.

6.Felszerelés

A paintball nem úri sport, de mivel technikai sportról van szó, kell hozzá felszerelés. Ha csak az erdőben szeretnél lövöldözni, akkor már 40.000 forint körül be lehet egy paintball felszerelést szerezni, ha komolyabban szeretne valaki versenyezni, akkor egy paintball marker akár több százezer forint is lehet. 2011 óta egyébként csak minimális, kényelmi fejlesztések voltak a felszerelésekben, így egy régebbi típus is megfelelő lehet, amit 100.000 Ft körül már be lehet szerezni használtan. A Paintball Akadémia egyébként az edzésekhez teljes felszerelést biztosít, így nem szükséges rögtön az elején saját cuccot venned. Nem azért fognak meglőni, mert két évvel régebbi a markered, hanem mert nem edzettél eleget vagy, mert az ellenfél okosabb.

7.Korhatár

A paintball 14 éves kor alatt szülői felügyelettel, 14-18 éves kor között szülői engedéllyel, 18 év felett szabadon űzhető. Vannak már kifejezetten gyerekek számára készült felszerelések, ez az úgynevezett Splatmaster technológia. Itt kisebb lövedékekkel, kisebb erővel becsapódó golyókkal folyik a játék. Ezt 8-9 éves kortól ajánljuk. Mivel mi a Paintball Akadémiánál nagy hangsúlyt fordítunk az utánpótlás nevelésre, ezért idén augusztustól már nálunk is lehet Splatmasterrel gyermek paintballt játszani.

8.Airball – felfújható fedezékek

A hivatalos paintball versenyek nem erdőben, hanem egy 45 x 36 méteres pályán, hálóval elkerítve zajlanak, 45 db felfújható, tengelyesen szimmetrikusan elhelyezett fedezék között 5 az 5 ellen. A mérkőzés dudaszóra veszi kezdetét. A játékosok igyekeznek lelőni az ellenfél játékosait és megérinteni az ellenfél kiindulási pontját, vagyis bázisát. Ha ez sikerül és a játékoson nincs találat, akkor az 1 pontot ér a győztes csapatnak. Ezután 2 perces szünet következik, mialatt a játékosok felkészülnek a következő körre. A paintball meccs addig tart, amíg 4 pont különbség lesz a két csapat közt vagy 10 perc tiszta játékidő letelik.

9.Ludas Viktor, a hazai Paintball Akadémia Sportegyesület elnöke és a paintball

Ludas Viktor

Ludas Viktor – elnök, Paintball Akadémia

“Tizenévesen kis kínai golyós pisztolyokkal játszottunk, sokat jártunk Rákospalotán egy orosz laktanyába játszani. 15 éves voltam, amikor megismerkedtem a paintballal. Nyári munkákból vásároltam az első felszerelésemet és elmentem a srácokkal Pécelre paintballozni. Aztán jött a tél, amikor nem lehetett a szabadban játszani, nekem viszont nagyon hiányzott a paintball. Akkor találtam rá a felfújható fedezékes változatára a paintballnak, az airballra, ami sokkal izgalmasabb és pörgősebb is mint a hagyományos paintball.

A Paintball Akadémia elnökeként a fő feladatom az, hogy az embereknek lehetőséget teremtsünk a paintballozásra, emellett pedig minél szélesebb körben megismertetni a paintballt, mint versenysportot, mert sajnos elég sok tévhit van a sportunkkal kapcsolatban. Idén két csapatban játszom, egy szlovák és egy magyar csapatban, összesen három ligában. A paintballozás nekem gyakorlatilag egy életforma.” – mondta el nekünk Viktor.

„2007-ben Ukrajnába igyekeztünk egy versenyre, amikor a határnál megállítottak minket. Képzelj el egy kisbuszt egy csomó markerrel – érdekes egy helyzet, ugyanezt gondolták az ukrán határőrök is, akik nem akartak minket továbbengedni. Sokáig ment a matek, hogy mi legyen, mit kell leadni – gondolhatod. Mire nagy nehezen sikerült elérni a versenyszervezőt, aki küldött egy „megoldó embert” így tudtunk mi is továbbmenni a versenyre. De előtte még el kellett a „megoldó embert” kísérni egy szórakoztatóipari egységbe, amely felnőtt férfiaknak volt fenntartva, ahol pertut kellett inni a helyiekkel. Ha kalandosan is, de végül rendben megérkeztünk a versenyre.”

Forrás:https://igenyesferfi.hu

Olvastad már?

paintball_arena_logo_amp_small

Kapcsolat

5600 Békéscsaba, Orosházi utca 32

+36 30 535-2038 paintballarenabcs@gmail.com

Nyitvatartás: előre egyeztetett időpontban.

Szülői nyilatkozat paintballhoz Letöltés

Copyright 2019 Paintballarena © Minden jog fenntartva