Mi is az az Airsoft ?

airsoft

Ha férfi létedre még sosem próbáltad ki a paintballt vagy az airsoftot, akkor itt az ideje csapatot szervezni! Ez ugyanis egy tipikusan alfahímeknek ajánlott hobbi-csapatsport. Ebben a posztban megismertetjük veled az airsoft játékot, az airsoft fegyverek működését és a javasolt védőfelszereléseket.

Az airsoft

A airsoft egy 6-8mm átmérőjű – műanyag, vagy biológiailag lebomló – gumilövedéket kilövő légfegyverekkel játszott csapatsport gyűjtőneve.

Hasonlóan a paintballhoz itt is két csapat játszik egymás ellen terepen, vagy elhagyatott laktanyákban, objektumokban. A cél mindig egy adott feladat teljesítése. Ez lehet terület elfoglalása, zászló szerzés vagy akár túszmentés.

https://www.youtube.com/watch?v=zjj0fUgAkzk&feature=youtu.be

Az airsoft nagy előnye a paintballal szemben, hogy itt a lövedék jóval kisebb, így nem üt akkorát, továbbá nem lesz festékes az ember ruházata sem. Arról nem beszélve, hogy a lövedék ára is jóval olcsóbb.

Az airsoft egyik nagy előnye egyben a hátránya is. Mivel nincs festéknyom, így a játékosok becsületén alapszik a játék.

A játékot egyébként 16 éves kortól bárki játszhatja, aki felelős döntéseket tud hozni. Annyi kikötés van, hogy a 18 éven aluliak legalább egy nagykorú felügyelete mellett és csak szülői engedéllyel vehetnek részt a játékban.

Az airsoft története

Az airsoft játék először a 70-es években jelent meg Japánban. Itt ugyanis olyan szigorúak a fegyvertartási szabályok, hogy a légfegyverek előtérbe kerülhettek.

Hazánkban a 90-es években jelent meg először a játék, majd az internet elterjedésének köszönhetően rohamosan terjedni kezdett. Ma már egy jó legénybúcsú is egy kiadós airsoft csatával kezdődhet.

Szabályozás

Magyarországon szinte mindenre, amiben szerepel a fegyver szó szigorú szabályozás vonatkozik, még ha az csak egy “játékfegyver” is. Így van ez az airsoft fegyverekkel is.

airsoft fegyver szállítása tokban
szállítása csak töltetlenül, becsomagolva

Bár az airsoft fegyver a 7.5 joule alatti légfegyverek kategóriájába tartozik így az szabadon tartható, vannak bizonyos szabályok, amiket be kell tartani:

  • csak 18. életévét betöltött személy vásárolhat szabadon airsoft fegyvert
  • a 18 év alatti személyek csak cselekvőképes, nagykorú személy felügyelete mellett használhat ilyen fegyvert
  • lőtéren, bekerített magánterületen használható
  • az airsoft fegyvert a lövedékektől elkülönítve, zárható helyen kell tárolni, hogy illetéktelen ne férhessen hozzá
  • szállítani csak töltetlenül és becsomagolva lehet

Az évek során többfajta a játékra vonatkozó szabályzat is íródott, de hivatalos egységes szabályzat a mai napig nincs. Létezik egy Magyar Airsoft Szabályzat , ami az általános szabályokat írja le, de létezik szabályzat kimondottan a harcterek valóságához szabva.

Airsoft fegyverek fajtái

Működésük alapján az airsoft fegyvereket három típusba sorolhatjuk:

Felhúzós (Spring)

Ennél a típusnál minden lövés előtt kézzel fel kell húzni a fegyvert. Általában sörétes (shotgun) puskák vagy mesterlövész (sniper) puskáknál jellemző, de pisztolyoknál is előfordul.

Gázos (GBB – Gas Blow Back)

Főként pisztolyokra jellemző, de akár M4/M16-os puskában is lehet kapni gázos változatot. Ezeknél a fegyvereknél propán vagy széndioxid gáz adja a lövedéknek az energiát, továbbá ezzel a technológiával már megoldható a szán hátrahúzása és az újratöltés is.

A gázos airsoft fegyvereknek egy hátrányuk van, hogy télen a hőmérséklet csökkenés miatt csökken a fegyver hatóereje.

Elektromos (AEG – Automated Electric Gun)

Az elektromos airsoft fegyvereknél egy nagyteljesítményű akkumulátorról meghajtott elektromotor húzza fel fogaskerék áttéten keresztül a dugattyút.

airsoft aeg elektromos
airsoft AEG

Ezek a fegyverek a mai öntöltő fegyverek kiköpött másolatai és ezek terjedtek el leginkább a játékokban. Egy jó minőségű AEG fegyver tárjában akár 300 golyó (vannak külön motoros tárak, amikbe akár 5000 BB) is elfér és akár 500 FPS torkolati sebességgel is működhet:

Egy ilyen fegyver akár 50 méterre is centiméteres pontossággal ellő és ehhez bizony nagyon erős torkolati energia kell. Ha nem figyelünk és eltalálnak egy ilyen lövedékkel, akkor az bizony tud csípni!

A lövedék

Az airsoft fegyverek lövedéke egy 6-8mm átmérőjű műanyag, vagy biológiailag lebomló golyó. Röviden BB.

airsoft BB golyó
BB

A lövedéknek két fontos tulajdonsága van: a minőség (gömbölyű, sima legyen) és a súly. A BB tömege 0.12 – 0.43 grammig terjedhet.

Míg a könnyebbet a kis kategóriájú fegyvereknél használják, addig a nehezebb BB-ket már csak a mesterlövész kategóriájú fegyvereknél használják. Minél nehezebb egy lövedék, annál pontosabban lehet vele lőni, mivel nem térítik el a levelek vagy a szél. Egy ilyen lövedék darabára akár 12 Forint is lehet.

Érdemes még megemlíteni a Tracer BB-t, ami egy sötétben fluoreszkáló lövedék. Éjszakai játékoknál elég látványos tud lenni.

Védőfelszerelés

Az airsoft játékban erősen ajánlott a védőfelszerelés használata. Bár a sérülés veszélye minimális, mégis vannak bizonyos területek (szem, arc, nyak) amiket kötelező védeni!

Ha már katonai csapatjátékról beszélünk, a játékosokra általában katonai ruházat a jellemző. Kényelmes ruházatot válasszunk. Javasolt a több réteg, de vegyük figyelembe a kényelmet is. Egy ilyen játéknál hamar kimelegszünk. A pólók és a fedetlen testrészek kerülendők.

Kesztyű

Kevesen gondolnák, de a kezünket is védeni kell. A kézfejünk mindig célvonalban van és egy fedetlen kézfej lövés nagyon tud fájni.

airsoft taktikai kesztyű
taktikai kesztyű

Ha tehetjük vegyünk fel taktikai kesztyűt, ami nem akadályozza az ujjaink mozgását, viszont védi a bőrünket. Ha erre nincs lehetőség, akkor a sima foci kesztyű is megteheti, de azzal számoljunk, hogy míg a taktikai kesztyűk belül rugalmas anyagból készülnek, hogy könnyen mozogjon az ujjunk a ravaszon, addig a focikesztyű merev.

Nyak és fejvédő

A legfontosabb területek a testünkön, amiket védenünk kell. Így néz ki egy nyak találat az airsoftban:

airsoft nyaklövés
nyaklövés

Ezek után már nem is kell magyaráznunk, hogy miért is használj nyakvédőt.

De nem csak a nyakat, hanem a teljes fejet védenünk kell. Gondoljunk bele mi történne, ha egy 300FPS-el kilőtt lövedék a szemünket találja el.

airsoft fejvédő
fejvédő

Sajnos itt is, mint a ruházatnál mérlegelnünk kell, hogy kényelem vagy kockázat. Elégséges lehet csak egy taktikai szemüveg, és akkor kényelmesen tudunk nézelődni, mozogni, de akkor egy találat az arcon nagyon tud fájni.

Javasoljuk, hogy aki csak teheti a teljes fejterületét védje.

Forrás: https://pasiblog.hu/sport/airsoft/

Olvastad már?

paintball_arena_logo_amp_small

Kapcsolat

5600 Békéscsaba, Orosházi utca 32

+36 30 535-2038 paintballarenabcs@gmail.com

Nyitvatartás: előre egyeztetett időpontban.

Szülői nyilatkozat paintballhoz Letöltés

Copyright 2019 Paintballarena © Minden jog fenntartva